de Ruige Hoek

Neeltje Klumper woonde haar hele leven op de Ruige Hoek, het huis dat ze samen met haar man Frits had gebouwd. Nadat Frits tijdens de Russenoorlog was geëxecuteerd, trok ze zich steeds meer terug. Als een kluizenaar was ze tevreden met de dieren en planten in de duinen. Wat ze meemaakte, tekende ze op. In grote boeken vol hanepoten. De vogels die ze zag, de planten die ze vond, de mensen die ze sprak. Kleine gebeurtenissen in en om de Ruige Hoek. Maar boven dat alles hing steeds de schaduw van die dag in april 1945.

Illustraties

De teksten van Neeltje werden bewerkt en ingeleid door oud-journalist Pip Barnard. De illustraties werden gemaakt door Sytske Dijksen, die op de Ruige Hoek woont. 

Beerdman

Tijdens de Russenoorlog (6 april-20 mei 1945) zat Neeltje ondergedoken in de Herenstraat in Den Hoorn. Haar aantekeningen uit die periode werden in 2002 door de gemeente Texel uitgebracht onder de titel Herinneringen aan Beerdman. Ook deze verhalen werden in deze bundel opgenomen.

Laatste woorden

Op het eind van haar leven was Neeltje niet meer in staat zelf haar verhalen op te schrijven. Pip Barnard tekende haar laatste woorden op. 

,,Ik begrijp het allemaal niet. Het leven is toch al zo kort. Het leven is een zucht. En dat de mensen elkaar allemaal plagen en dwarszitten en lelijk tegen elkaar doen. Waar is het allemaal voor nodig.”

 

Formaat en prijs

De Ruige Hoek verschijnt in mei 2020.

paperback, 190 pagina's, 16x21½ cm, €19,50

ISBN 97890 829 93004

Bestel uw exemplaar hier.